A lótartókat sem kíméli a Milton hurrikán

Hurrikan1200

A Milton névre keresztelt hurrikán iszonyatos csapást mér Floridára. Mit tehetnek ilyenkor a lótartók?

A híradások szerint Florida területén már azt megelőzően pusztító tornádók alakultak ki, hogy területét elérte volna a Milton hurrikán, amely két héten belül a második életveszélyes vihar itt. A hurrikán érkezésével több méteres szökőár öntheti el a tengerparti területeket. A természeti csapás miatt Florida területén több millió embert evakuáltak. A hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy aki otthonában marad, az életét kockáztatja. A vihar elől menekülők miatt az autópályákon végeláthatatlan dugók alakultak ki, a benzinkutak kifogytak az üzemanyagból.

Floridában él az Egyesült Államok harmadik legjelentősebb lópopoulációja, 385.000 lovat tartanak nyilván. Mivel nem ritkák ezen a területen a hurrikánok és tornádók, magától értetődő, hogy a lótartóknak, illetve lovas létesítményeknek rendelkezniük kell evakuációs tervvel – ez rendszeresen visszatérő téma a helyi lovas médiában is.

A menekülés, tehát az evakuálás akkor lehet megoldás, ha időben megkezdik, és ha rendelkezésre áll megfelelő szállítókapacitás az állatállomány elszállítására. A felkészült lótartóknak előre összekészített evakuációs csomagja is van az állatok okmányaival, egészségügyi adataival, fotóival, szükséges gyógyszerekkel vízhatlan csomagolásban. Kötőfék, vezetőszár, néhány napra elegendő víz és takarmány az, amire még szükség van.

Vannak lótartók, akik lószállítóra pakolt állataikkal akár több száz mérföldet is megtettek, hogy kikerüljenek a hurrikán által érintett területről. Egy lehetőség, hogy egy lóbarát kempingben vernek tábort. De a helyi lovas közösségek igyekeztek összefogni. A nagyobb istállók, lovas- és rendezvényközpontok felajánlották a szabad bokszaikat a hurrikán elől menekülőknek.

Vannak lótartók, akik a saját házukban helyezik el lovaikat, ha ez az egyetlen biztonságos, rendelkezésükre álló megoldás. Az öntött beton épületek és helyiségek alkalmasak erre a célra – természetesen az ablakok bedeszkázása után.

De nem ritka az sem, hogy a lótartóknak hátra kell hagyniuk állataikat, ösztöneikre bízva őket. Ilyenkor a telefonszámukat a lovak oldalára festik tartós állatjelölő festékkel. Vannak, akik lovaik sörényébe, farkába az elérhetőségeiket tartalmazó bilétát, vagy akár vízhatlan tokba helyezett Airtaget fonnak. Nagyobb mennyiségű takarmányt és vizet helyeznek ki, és az ajtókat, kapukat nyitva hagyják, hogy az állatok elmenekülhessenek, magasabban fekvő területeken keresve menedéket.

A hurrikán tombolása idején a lovakat a szél által sodort szemét és törmelék, majd az árvíz veszélyezteti. Az árvíz nem egyszerűen csak sok víz. Mindent magával ragad a szennyvíztől kezdve a vegyszereken át a romba dőlt épületek törmelékéig. Az árvízből kimentett lovak ezért nem csak kimerültek, éhesek és szomjasak, de gyakran szorulnak állatorvosi ellátásra. Az erősen szennyezett víz a bőrt is súlyosan károsítja, így a vízből való kimentésük fájdalmas bőrelváltozás jelentkezik sok hurrikántúlélő lónál, ami szerencsére megfelelő kezeléssel általában gyógyítható. Az árvizekben az életükért küzdő lovak patái extrém módon felpuhulnak, ezért sokkal könnyebben megsérülnek, ha valamilyen kemény, éles tárgyra, például törmelékre lépnek, amiből a hurrikán után akad bőven. A patasérülések mellett minden egyéb sérülést különös gonddal kell ellátni ilyenkor, mert a szennyezett víz miatt rendkívül súlyos fertőzések alakulhatnak ki.

Forrás: BBC, Racionál Horsemanship
A borítókép illusztráció. Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek