Szárnyalt a telivérek yearling piaca a 2022-es európai árveréseken

Yearlingarveresek 1

Minden várakozást felülmúlt idén a másfélévesek iránti érdeklődés az öreg kontinensen – derült ki 22 európai árverés számaiból. A Jour de Galop, francia szaklap összegzése szerint 2022-ben összesen 444,1 millió eurót (183 milliárd forintot) költöttek a vevők 5.795 yearlingre.

A 2021-es év nagy megkönnyebbülést hozott a telivértenyésztők számára a 2020-as koronavírus-járvány okozta visszaesés után, hiszen a futtatók és trénerek ismét nagy kedvvel vásároltak. Idén a várakozásokat is túlszárnyalva növekedett a piac és minden eddigi rekordot megdöntött a telivérárverések legmérvadóbb és legmeghatározóbb, vagyis a yearlingek szegmense.

A Jour de Galop a 22 legnagyobb európai árverés adatait gyűjtötte össze. E szerint 2022-ben a yearling-aukciókon több mint egyötödével (22,2 százalékkal) többet, összesen 444,1 millió eurót költöttek az előző évi 363,32 millió euró után, miközben az eladott lovak száma csak minimálisan növekedett 5.725-ről 5.795-re. Ebből egyértelműen következik, hogy a forgalombővülést az árak növekedése eredményezte. Az átlagár 20,7 százalékkal magasabban alakult, mint egy évvel korábban és elérte a 76.636 eurót (31,6 millió forintot). Egyedül egy mutatónál tapasztalható visszaesés 2021-hez képest, méghozzá az eladási rátánál (felvezetett és eladott lovak aránya), amely egy év alatt 83,9 százalékról 82,7-re mérséklődött.

Yearlingarveresek 2

A luxuspiac a lovaknál is erős

Az egyes árveréseket közelebbről megnézve jól látható, hogy a prémium aukciókon tapasztalták a legjelentősebb drágulást. A három legnagyobb európai tenyésztő ország – Anglia, Írország, Franciaország – első számú yearling-árverésén, az Tattersalls Book 1, a Goffs Orby és az Arqana Auguston költötték el a vevők a teljes piaci forgalom 56,7 százalékát, azaz 251,81 millió eurót. Itt az átlag felett, vagyis több mint egyharmaddal (35,7 százalékkal) többért vásároltak, mint egy évvel korábban, és nőtt az eladott lovak száma is (1082 után idén 1242). Hogy kik a legnagyobb vásárlók? Angliában a legdrágább lovak többsége az idén és tavaly is a futtatóként és tenyésztőként is fantasztikus évet zárt Godolphinhoz került, akik mellett nem felejthető el Coolmore sem, illetve a szaúdi, a katari, az amerikai, a kínai és az ausztrál futtatók is aktívak. Ezeknek a nagy vevőknek gyakran megvan a saját elméletük arról, hogy melyik országban kell elsősorban vásárolni, így minden ország árverése egy kicsit más kört vonz. A legnagyobbak azért kivétel nélkül minden jelentős árverésen jelen vannak és egy-egy reményteljes másfélévesért csaknem bárhova elmennek.

Yearlingarveresek 5

Többet kevesebbért

A szaklap második harmadba sorolt árverései, vagyis nem a prémium és nem is a legolcsóbb árverések átlagárát 40.000 euróra számolta ki, miközben a 1.896 yearlingért itt elköltött 131,06 millió euró 7,7 százalékos emelkedést jelent és a piac 29,5 százalékát teszi ki.

Az eladott yearlingek számát tekintve a legnagyobb szegmens a harmadik, ahol az árak a legalacsonyabbak és ahol a magyar vevők többsége vásárolni szokott. Itt összesen 2.877 csikó talált új gazdára 61,22 millió euróért, ami 8,7 százalékos forgalomemelkedésnek felel meg és a teljes forgalom 13,8 százalékát képviseli.

Az országokat tekintve Anglia vezető helyét semmi nem veszélyezteti, hiszen idén 271,28 millió euró forgalmat értek el és eközben a legnagyobb növekedést is ők könyvelhették el 28,3 százalékkal. Itt adták el idén a legdrágább yearlinget is:

Franciaország megőrizte a második helyét (82,19 millió eurós forgalommal 12,3 százalékos növekedés mellett), míg 2022-ben is az ír árveréseken költötték a harmadik legtöbbet a yaerlingekre, vagyis 78,54 millió eurót (16,5 százalékos bővülés).

Eu yearling arveresek

Kis változások a magyar futtatóknál

Az alacsony versenydíjaknak köszönhetően a magyar vevők sokáig úgy gondolták, hogy nem érdemes drága yearlingekbe fektetni, vagyis gazdaságilag racionális döntést próbáltak meg hozni. Ezzel magyarázható, hogy vásárláskor az ár bizonyult a döntő szempontnak. Ennek megfelelően a legolcsóbb árveréseket is látogatták és néhány ezer eurónál nem szívesen költöttek többet.

Az elmúlt években mintegy 70-100 yearling érkezett Magyarországra elsősorban ír, francia, valamint német és angol árverésekről. Idén azonban kisebb változásnak is a szemtanúi lehettük, hiszen elsősorban néhány új futtatónak köszönhetően a középkategóriás, sőt még a prémium árverésekről is kerültek magyar tréningbe yearlingek. Míg 2019-ben a legdrágább magyar vétel 10 ezer euró körül mozgott, 2022-ben 45 ezer eurót tett ki.

Az is megfigyelhető volt az idei évben, hogy a futtatók valamivel kevesebb lovat vásároltak. Közülük egyesek változatlanul maradtak a legalsóbb árkategóriában, míg mások a minőség felé fordultak, vagyis kevesebbet, de drágábban vettek.

Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy meddig tart a drágább lovak iránti vásárlási kedv. Ez egyebek között azon is múlik, hogy a top vásárlások milyen eredményesen futnak majd a Kincsem Parkban, valamint esetleg más európai pályákon, azaz, hogy ezek az új belépők milyen első tapasztalatokat szereznek és azokból milyen következtetéseket vonnak le. Ne feledjük, hogy futottak már a magyar pályán ennél drágább lovak is, így például a 2008-ban yearlingként 58 ezer euróért vásárolt Fiery Wing is. Egy-egy ilyen vétel, ahogy láthattuk, önmagában nem hoz változást. A magyar vevők többsége annak ellenére, hogy a piaci trendekhez alkalmazkodva kénytelen egy kicsit többet költeni, mint néhány éve, nem fog nagyságrendekkel drágábban vásárolni, amíg a magyar versenydíjak nem emelkednek érezhető mértékben, illetve amíg a magyar lóversenyzés kilátásai nem tűnnek tartósan pozitívnak.

Yearlingarveresek 3

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek