Lovak nélkül ünnepli 94. születésnapját II. Erzsébet angol királynő

2019Somerset Og

Bár a koronavírus okozta járvány miatt idén elmaradtak a hagyományos ünnepségek, a mai nap mégis a királynőről szól, akinek az életében még mindig előkelő helyet foglalnak el a lovak.

II. Erzsébet angol királynő nemrégiben személyesen kérte a születésnapjához kapcsolódó ceremoniális események lemondását, mivel „a jelenlegi helyzetben ez nem lenne helyénvaló”. II. Erzsébet maga is maradéktalanul tartja magát azokhoz a korlátozó intézkedésekhez, amelyeket a kormány márciusban hozott a járvány megfékezésére. Egy hónapja windsori kastélyban tartózkodik, valószínűleg családtagjai is videókapcsolaton köszöntik születésnapja alkalmából.

10 érdekes tény II. Erzsébet angol királynőről

  • II. Erzsébet 1952 óta uralkodik, ő a leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó Nagy-Britannia történelmében. A korábbi rekorder a királynő üknagymamája, Viktória királynő volt, aki 1901-ben, 82 évesen hunyt el.
  • II. Erzsébetnek két születésnapja van, április 21-én a "valódi" születésnapját ünnepeljük. A látványos lovas felvonulásokkal tarkított hivatalos ünnepségsorozatot hagyományosan június második szombatján szokták megrendezni, mert akkor kisebb az esély rá, hogy a parádét elmossa az eső.
  • A királynő köztudottan rendkívül kedveli a kutyákat és a lovakat. Uralkodása alatt közel 30 corgija volt, és sokáig maga is tenyésztette a fajtát.
  • Első lovát, egy Peggy nevű shetland pónit négyévesen kapta és hatéves koráig lovagolta.
  • Kedvenc lova egy Burmese nevű fekete kanca volt, akit 1969-től 1986-ig lovagolt az ünnepi díszszemléken.
  • Még a közelmúltban is rendszeresen lencsevégre kapták, ahogy fell póniján lovagol a windsori kastély parkjában.
  • Számos versenylova is van, az Ascoti meetingen is rendszeresen részt vesz, hogy a lelátóról drukkoljon nekik.
  • 2014-ben II. Erzsébet első kitüntetettként vehette át a Nemzetközi Lovas Szövetség újonnan alapított életműdíját (FEI Lifetime Achievement Award) annak elismeréseként, hogy rendkívül sokat tett a ló- és lovassportok népszerűsítéséért. A díjat az FEI akkori vezetője, Haya hercegnő adta át a királynőnek.
  • II. Erzsébet baráti kapcsolatot ápol Monty Roberts-szel, a legendás lókiképzővel.
  • A királynő lovak iránti rajongását férje, Fülöp herceg is osztja, aki fogathajtásban versenyzett és könyvet is írt a szakág szabályairól. Lányuk, Anna hercegnő és unokájuk, Zara Phillips is jeleskedik a lovassportokban: előbbi Európa-bajnok, utóbbi pedig világbajnok militarylovas.


Borítókép: The Royal Family

Kapcsolódó cikkek
Kommentek