Már csak egy ugrás a Díjugrató Közgyűlés!

Dijugratas FEI Gonzalo Arroyo

2019-ben 304 versenynapon 45.251 starthoz csengettek a hazai díjugrató pályákon a szakágban versenyző 1.567 lovasnak és 3.053 lónak. A Díjugrató Szakbizottság január 18-án, szombaton Kiskunhalason tartja szokásos éves közgyűlését, ez alkalomból értékelte az elmúlt évet a Szakág elnöke, Szotyori Nagy Kristóf.

„Megszakítás nélkül, 12 hónapon át tartó versenyfolyamon vagyunk túl! Hét kimagasló nemzetközi díjugrató versenyt rendeztünk az évben; Kiskunhalas ismét visszakerült a FEI versenynaptárába, rekord számú nevezéssel; 31. alkalommal rendeztük meg a Gróf Széchenyi István Emlékversenyt a Nemzeti Lovardában és 10 nemzet lovasai lovagoltak a teltházas bábolnai Világkupán.

A félévszázados múltú Hortobágyi Lovasnapok programjában újra nemzetközi ugróversenyt láthattunk, augusztusban pedig a Diósgyőri Vár tövében impozáns körülmények között kitűnően rendezett verseny zárta a nyarat. A Papp László Arénába végre visszaköltözhetett a nagyon népszerű téli nemzetközi díjugrató verseny.

Sportdiplomáciai sikerként könyvelhetjük el, hogy Magyarország elnyerte a 2021-es díjugrató Európa-bajnokság rendezési jogát. Ennek első lépéseként rendezhettünk olimpiai kvalifikációs versenyt a Nemzeti Lovardában, ami a 2019-es év csúcspontja volt.

Az elmúlt években a versenyrendezők felismerték, hogy már csak a kitűnő talaj és modern infrastruktúra vonzza a versenyezni vágyókat. Mintegy tíz olyan helyszín kapott kiemelt státuszt, ahol nagy anyagi ráfordítással meg tudták valósítani a legjobb körülményeket. Így, bár a versenyhelyszínek száma csökkent, a kiemelt versenyrendezők számos országos versenyt rendezhettek az év során szabadtéren és fedettpályán egyaránt.

Három sikeres Grand Prix versenyünk három különböző helyszínen zajlott, a kiemelt díjazásáért rendezett négy lovas versenyszám kiegészült két fiatal ló fináléval. A felnőtt korosztály összetett bónusz díjért versengett.

Tizedik alkalommal nevezhettük a legrangosabb díjugrató versenyünket FIAT OB-nak, ahol szinte minden kategóriában sikerült a megnövelni pénzdíjakat a Nemzeti Lovardában. A főtámogató nem csak a nevét adta a bajnoksághoz, hanem – Magyarországon példa nélkül állóan – egy új FIAT személygépkocsiba szállhatott be az első felnőtt női bajnok, Vándor Zsófia.

A Tenyészverseny első alkalommal került magánfenntartású lovardába, Kecskemétre. A fedettpályás döntő ismét nagyon vonzó volt Budapesten, a championátus pedig részben új helyszínen, Szilvásváradon és Bábolnán nyolc címért biztosított lehetőséget a résztvevő lovasok legszélesebb körének. A Mén-kanca és Magyar Méneskönyvek Versenye idén Mezőhegyesen jubilált, sorozatban 25. alkalommal rendezték meg.

A regionális versenyek a Szabadidős Szakággal együttműködve felkészítő versenyszámokkal egészültek ki, és az Agrárminisztérium támogatásával helyet kaptak az éves versenyprogramban.

A szeptemberi négy regionális döntő kiemelt díjazásával igen népszerű volt, előfordult, hogy több mint 20 csapat lovagolt a címekért. Azokban a megyékben, ahol az ambiciózus lovas szakemberek életre hívták a Magyar Lovassport Szövetséghez különleges jogállással tartozó megyei egyesületeket, megrendezhették az előírásnak megfelelő megyei döntőket.

2019-ben 304 versenynapon 45.251 startot csengettünk. 1.567 lovas és 277 edző váltott licenszet, akik 3.053 lóval ugrattak.

(A beszámoló a hirdetések után folytatódik)

Nemzetközi eredményeinkből ki kell emelnem, hogy Európa vezető díjugrató hatalmai között tiszta hibátlan teljesítménnyel, összevetés után Nemzetek Díját nyert gyermek válogatottunk Ausztriában. Több éve eredményes fiatal lovas válogatottunk pedig csapatversenyt nyert Csehországban, bejutott a belgiumi világdöntőbe, ahol a Challenge kupán dobogóra állhatott.

A felnőtt válogatott budapesti harmadik helyezése tisztes helytállás volt, bár nem váltotta valóra álmunkat, hogy a magyar csapat indulási jogot nyerjen a tokiói olimpiára. Kimagasló eredményt ért el ifj. Szabó Gábor Timpex Bölcsésszel: szinte utolérhetetlen teljesítményével harmadszor is megnyerte a nagydíjat.

Csapatunk első alkalommal eljutott Lisszabonba is. Az athéni 5*-os versenyt az Eurosport adásában követhettük, itt a negyedik helyre lovagolt a magyar díjugrató válogatott, majd Bulgáriában Nemzetek Díját nyertek.

Szakembereink: a bírók, pályaépítők, a versenyirodák részt vettek a szezon előtti képzéseken. A tavaly életre hívott steward lista a zablák és bokavédők használatának állandó változása miatt felértékelődött. Sikeres vizsgák után több szakemberünk előrelépett a nemzetközi listákon.

Az edzők körét igyekeztünk széles körben bevonni a Műhelyprogram elméleti és gyakorlati képzéseibe. A kaposvári edzői regisztrációs vizsgák letisztultan, jól működtek.

12 rajtengedély vizsgát rendeztünk, néhol több mint 50 résztvevő jelentkezésével.

A Talent Program 6. évadját teljesítette, és a legfiatalabbak számára három összetartással elindult a Mocorgó Program is.

Saját bevételeink mellett, amik a működésünk fontos pillérei, idén kiemelt támogatást kaptunk az államtól. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Agrárminisztérium kimagaslóan támogatta a lovassportot.

A médiában az M4 sportcsatorna, a Digi TV közvetítései és az Eurosport segítettek népszerűsíteni sportágunkat. A Riderline Magazin, a szakági weboldal és Facebook naponta friss információkkal szolgált.

A reális célt, hogy a Kelet-Közép-Európában az egyik vezető díjugrató ország legyünk, elértük, a pénzdíjazásban érezhető növekedést tudtunk végrehajtani, és megvalósítottuk azt a versenyrendszert is, ahol minden díjugratással szimpatizáló lovasember megtalálja helyét Magyarország díjugrató világában.

Köszönöm minden munkatársamnak és legfőképpen a magyar díjugrató társadalomnak, hogy hagyták és segítették, hogy az elnökség elvégezze vállalt feladatát – áll Szotyori Nagy Kristóf beszámolójában, mely teljes terjedelmében a Díjugrató Szakág oldalán olvasható.

A megvitatni kívánt szabályváltozások és a versenynaptár tervezete, valamint az elnökségi beszámolók már megtekinthetőek a
Díjugrató Szakág oldalán weboldalán.

Dijugratokozgyules2019 6
Juhász Tibor, Szotyori Nagy Kristóf és Szebényi Dániel a 2018-as közgyűlésen - Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

A közgyűlésen a felnőtt magyar válogatott 2019-es teljesítményéről Németh István felnőtt szövetségi kapitány, míg az utánpótlás lovasok eredményeiről ifj. Kövy András számol majd be részletesen, míg Schlezák Melinda a versenybírók és stewardok munkájáról ad áttekintést.

  • Időpont: 2020. január 18., szombat, 13 óra
  • Helyszín: Kiskunhalas Hirling József Lovaspark 6400 Kiskunhalas Szabó Ervin u. 2/a.

A közgyűlés minden érdeklődő számára nyitott.

A borítókép illusztráció. Fotó: FEI / Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Kapcsolódó cikkek
Kommentek